erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Mezőgazdászképzés Svájctól Gyergyóig
2008. január 21. hétfő
Share this!
ImageIdén is szervez külföldi mezõgazdasági tanulmányutakat a gyulafehérvári Caritas mezõgazdasági részlege, valamint a gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Ház, amely egyben a Caritas fiókszervezete.

A lehetõséget 20–30 év közötti fiataloknak ajánlják, akik négyéves mezõgazdasági tapasztalattal rendelkeznek – akár az otthoni gazdaságban is –, egészséges, munkabíró testalkatúak, feddhetetlen elõéletûek és egyházi ajánlással rendelkeznek.

A tanulmányutakat német nyelvterületeken szervezik az erdélyi fiatalok számára. A kiutazást azonban minden esetben megelõzi egy képzéssorozat, amelynek része az Unióban is elismert mezõgazdasági kurzus, illetve 12 hetes intenzív németnyelv-tanfolyam. A tanfolyamokat németországi tanárok vezetik, ezért ajánlott a német nyelv legalább kezdõ szintû ismerete. A gépkocsivezetõi jogosítvánnyal rendelkezõ fiatal férfiak ezt követõen 4–18 hónapig terjedõ mezõgazdasági gyakorlaton vehetnek részt Svájcban, illetve egy évig gyakornokoskodhatnak Németországban. A fiatal hölgyek számára négy hónapos háziasszonyképzést kínálnak Svájcban, illetve az Au-pair program keretében németországi katolikus szervezetek által javasolt családoknál vállalhatnak munkát.

A gyulafehérvári Caritas több mint 14 éve szervez mezõgazdasági képzéseket, tudtuk meg Kastal Lászlótól, a Szent Benedek Tanulmányi Ház igazgatójától. A Bajor Parasztszövetség támogatta programokon az elmúlt idõszakban több mint 1700 fiatal vett részt, és az igazgató szerint mindannyian itthon is hasznosítható tudással tértek haza. „A Gyergyói-medence minden településérõl tudnánk egy-két jó példával szolgálni, amelynek révén úgy jött létre egy-egy sikeres vállalkozás, hogy tulajdonosa a külföldön szerzett tudását kamatoztatta" – nyilatkozta Kastal. Hozzátette, jelenleg a külföldi tanulmányutak szervezésén kívül az Apáczai Közalapítvány támogatásával állattenyésztõ és növénytermesztõ képzést szerveznek, amelyre korhatár nélkül lehet jelentkezni. A 12 hetes képzés után a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium láttamozásával ellátott oklevelet kapnak a gazdák, amely feljogosítja õket mezõgazdasággal kapcsolatos családi, illetve egyéni vállalkozások indítására, s amely alapfeltétele az uniós pályázatokban való részvételnek.

A képzésekre január 31-éig lehet jelentkezni; bõvebb felvilágosítás kérhetõ a 0266-365000 telefonszámon, illetve a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e–mail címen.

Szerzo: Jánossy Alíz, kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >