erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A világ 10 legpompásabb fája
2007. július 18. szerda
Share this!
ImageValószínűleg több ezer pompás és fenséges fa van a földön – ezek közül is egyesek külön sajátosságokkal rendelkeznek, íme a TOP 10.

"Az élet akkor kezdődik, amikor nekilátunk egy kert építésének." (Kínai Közmondás)

10. A Magányos ciprus Kaliforniából

A Csendes Óceán partján, a Pebble Beachen található Magányos Ciprus (Cupressus macrocarpa) nem egy nagytermetű fa. Ennek ellenére szépsége és törékenysége kiemelkedik a Csendes Óceán kékjében.

Image


9. Cirkusz fák

Hobbyból a farmer Axel Erlandson addig alakította fáit – metszette, hajlította és oltotta – amíg azok rendkívüli formát nem értek el, melyeket Cirkusz Fáknak nevezett el. Például azért, hogy ez a Kosár Fa létrejöhessen, Erlandson hat juharfát telepített egymás mellé, melyeket aztán addig oltott, amíg egybenőttek.

Image
Kosár Fa


Image
A kétlábú Fa


Image
A létra fa


Erlandson nagyon titoktartó volt ami a fák kialakítását illeti, a Cirkusz Fákat később Michael Bonfante milliomos vásárolta meg és átszállította Bonfante Gardens nevű parkjában, 1985-ben.

8. Sherman tábornok fája

Image


Az Óriás Mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) csakis Kaliforniában, Sierra Nevadaban él. A legnagyobb Óriás Mamutfenyő a Sherman tábornok fája. A hatalmas óriás a Sequoia Nemzeti Parkban található, magassága 83,80 méter, tömege pedig eléri a 6000 tonnát. Az „égig érő” fa megközelítőleg 2200 éves.

7. A Redwood Nemzeti Park fái

Egy másik a mamutfenyőket védő nemzeti park, a Redwood Nemzeti Park melyet azért hoztak létre, hogy megóvják a parti mamutfenyők (Sequoia sempervirens) legmagasabb példányait.

Image


A Parti Mamutfenyő hosszú életéről kapta nevét, egy pozsonyi tudós, Endlicher Istvántól. Bár életét nézve nem olyan hosszú életű mint a Sierra Nevadai park fái, mégis a világ legmagasabb fája a 600 éves "Tall Tree", Magas Fa, amely 112,11 m, és törzsátmérője 13,5 m. Még nála is magasabb a Sztratoszféraóriás, amely 112,77 m, de a nemzeti park területén kívül, a Humboldt Redwoods Állami Parkban áll.

6. A Tölgykápolna

Franciaország leghíresebb fája a Chêne-Chapelle (Chapel-Oak) of Allouville-Bellefosse fa, mely tulajdonképpen csak félig fa, egy létesítmény, fa és emlékmű egyben.

Image


1669-ben l’Abbe du Detroit és du Cerceau egy kápolnát szeretett volna építeni egy 500 éves kocsányos tölgy (Quercus robur) helyére, azonban a fát nem vágták ki és ebbe építették kápolnájukat, melyet később kibővítették.

Napjainkban a fa több része már elhalt, a koronarész évről-évre kisebb, szakértők szerint a fa már nem bírja sokáig, de mint szimbólum a Tölgykápolna örökké élni fog.

Image


5. Pando, avagy a Rezgő Nyár

Image


A Pando, avagy az Rezgő Nyár Utahból tulajdonképpen egyetlen Rezgő nyár (Populus tremuloides) csoportja. A csoport összes fája genetikailag identikus (ami azt jelenti, hogy minden egyed egymás klónja). Tulajdonképpen a csoport összes fája egy a föld alatti hatalmas elágazó gyökérrendszerből él. A hatalmas organizmust mintegy 80.000 évesre becsülik.

4. A Tule Tree

Az El Árbol del Tule egy az Oaxacában élő mexikói mocsárciprus (Taxodium mucronatum). Ennek a fának van a legnagyobb törzskerülete 58 méter és törzsátmérője 11,3 méter.

Image


Image


3. Indiai fügefa: Sri Maha Bodhi Tree

Az indiai fügefa a hindu helyi kereskedőkről kapta nevét, akik a fa árnyékában bonyolították le üzleteiket. Még ha nem is hallottál az indiai fügefáról egész biztosan felismered majd. Hatalmas koronája van, melyből léggyökerekkel támaszkodik.

Image


A világ leghíresebb indiai fügefája a Sri Maha Bodhi, amely egy szent füge fa (Ficus religiosa) Anuradhapurában, Srí Lankán. Állítólag azon Bódhifa hajtása, amely alatt ülve Buddha megvilágosodott.

2. Simatűjű Szálkásfenyő

A világ legöregebb fája egy simatűjű szálkásfenyő (a Pinus longaeva fajból), a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben (White Mountains). A Matuzsálem-fa körülbelül 4838 éves.

Mielőtt a Matuzsálem-fát meg nem lelték, azt hitték, hogy a világ legidősebb óriása a Sherman tábornok fája. A globális felmelegedésnek köszönhetően a tudósok attól félnek, hogy ezen fenyők hamarosan már csak a múlt emlékei lesznek.

Image


Image


1. A Baobab

Image


Image


A csodálatos Baobab avagy a Majomkenyérfa eléri a 30 métert, törzsvastagsága 11 méter is lehet. A majomkenyérfa legkiváltságosabb tulajdonsága, hogy hatalmas vízmennyiséget tud tárolni – egy fejlett példány csaknem 120.000 liter vizet is képes magában tartani.

A majomkenyérfa őshazája Madagaszkár, de előfordul Afrikában és Ausztráliában is.

Wikipedia, neatorama.com,kakukk.ro
Hozzászólások (5)add
...
Írta: Egyetemes Hit A Természetben Egyház , július 27, 2011
miért van sok eső?
Írta: Egyetemes Hit A Természetben Egyház , július 27, 2011
Eső ugyan annyi van mint ez előtt 50 évvel de ami képes megfogni megkötni azt a rengeteg vizet ami a légkörben illetve a földön van, azok a fák amiket egyre nagyobb mennyiségben vágnak ki így érjük el azokat a hatalmas esőket amik ma jellemzik az időjárást.
Helloka
Írta: Kiralz Beata , május 30, 2011
Nagyon gyonyoruek smilies/smiley.gif smilies/wink.gif smilies/grin.gif smilies/kiss.gif
...
Írta: Norbi , január 16, 2010
Én is! :-)
Ardud Rozelor nr.21
Írta: Flesch Elisabeta , augusztus 10, 2009
Szívesen megnézném a következő 100-at is .
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >